Correccions i comentaris a les activitats Funció de relació


A continuació teniu les correccions a les activitats pendents de la unitat 3, funció de relació.

Activitat 1

En els animals hi ha dos sistemes de coordinació: el sistema nerviós i el sistema endocrí o hormonal. Es diferencien per la rapidesa de les reaccions, per les vies que condueixen els estímuls i per les funcions que regulen i coordinen.

Activitat 2

Un efector és una estructura que duu a terme les respostes a un estímul. En els animals són els músculs i les glàndules.

Activitat 3

Davant d’un estímul, els animals poden produir dos tipus de respostes: la motora i la secretora.

  • La resposta motora és un moviment i la realitza l’aparell locomotor.
  • La resposta secretora és la producció d’una determinada substància i la duen a terme les glàndules.

Activitat 4

El comportament instintiu, l’animal el té des del moment en què neix, és hereditari. El comportament adquirit és condicionat per factors ambientals i és el resultat d’un aprenentatge. L’aprenentatge és possible en gairebé tots els animals i depèn de la intel·ligència.

Activitat 5

La pell dels mamífers té mecanoreceptors i termoreceptors.

Activitat 9

El sistema nerviós rep informació, la interpreta, elabora respostes i les transmet als efectors de manera que coordina el cos dels animals.

Activitat 14

El sistema endocrí controla accions com la producció de llet per les mames, la menstruació, canvis en la metamorfosi d’alguns animals, etc.

Activitat 17

El moviment es produeix quan els músculs es contrauen i es relaxen, és a dir, quan l’aparell locomotor executa la resposta motora ordenada pel sistema nerviós.

Activitat 19

La resposta és provocada per estímuls lumínics

Activitat 21

Els vegetals es mouen davant de certs estímuls, encara que no siguin capaços de desplaçar-se. Aquests moviments poden ser en una direcció determinada o no, permanents o passatgers.

Activitat 31

Els dos sentits més necessaris són la vista i l’oïda, ja que la informació que manegem és sobretot visual i auditiva. Per la mateixa raó, la vista i l’oïda són els que proporcionen més informació

Activitat 32

La informació procedent dels òrgans dels sentits arriba al cervell. El cervell la processa i elabora una resposta adequada.

Activitat 33

En els animals, els dos sistemes de coordinació són el sistema nerviós i el sistema endocrí. Un animal no podria sobreviure si no funcionessin els dos sistemes de coordinació. Si no funcionés el sistema nerviós, tindria grans problemes a curt termini: s’aturaria el cor, no podria respirar, no rebria informació de l’entorn, etc. Si no funcionés el sistema endocrí, els problemes apareixerien a mitjà termini: no creixeria, no es faria adult, etc.

Activitat 36

esquema-relacio.JPG

Activitat 41

Perquè un múscul es mogui cal, en primer lloc, un impuls nerviós que activi el múscul. En segon lloc, fa falta que hi hagi un sistema que permeti el moviment de l’os, és a dir, una articulació mòbil o semimòbil

Activitat 51

Quan es produeix un estímul, l’animal el capta per mitjà dels òrgans dels sentits. Els receptors envien la informació als centres coordinadors, que interpreten la informació i elaboren la resposta adequada, i envien els missatges als òrgans efectors, que són els que duen a terme les respostes.

Activitat 52

Sistemes de coordinació:

• Sistema nerviós: regula i coordina les funcions de l’organisme mitjançant impulsos nerviosos. Controla funcions que exigeixen respostes ràpides i poc duradores.

• Sistema endocrí: regula i coordina mitjançant la producció de substàncies químiques. Controla funcions que requereixen respostes lentes i duradores.

Els vegetals no tenen sistema nerviós, però sí que tenen sistema endocrí, que regula i coordina mitjançant la producció de substàncies químiques.

Activitat 53

El conjunt de respostes dels organismes als estímuls externs dóna lloc al comportament de l’ésser viu. En els animals pot ser:

• Innat: degut a factors hereditaris.

• Adquirit: condicionat pels factors ambientals

www.xtec.net/~asarbach/actius/filosofiaI/coneixement/sensacions%20i%20percepcions.doc

http://www.taringa.net/posts/videos/100708/Hipopotamo-vs-Cocodrilo.html

http://www.science-projects.com/behavior.htm

http://animalbehaviour.net

http://www.animalbehaviorarchive.org

Anuncis

Un pensament sobre “Correccions i comentaris a les activitats Funció de relació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s