Darwin i l'origen dels humans


Tot seguit teniu els articles sobre Darwin i l’origen dels humans d’Anaís Almero, Andrea Arango, Marc Escorigüela, Adrian Pardos, Olga Plou i Felipe Teijeira

ANAÍS ALMERO

L’anglès Charles Darwin és l’autor d’una de les teories de la naturalesa més importants i revolucionàries de la historia, el darwinisme, que podem resumir amb l’expressió descendència amb modificació. L’originalitat de la teoria darwiniana és el mecanisme proposat per explicar aquesta evolució, la selecció natural. Aquesta teoria explica l’evolució de les espècies com a conseqüència de la lluita per la vida, que elimina els individus més dèbils i menys aptes i conserva els més adaptats, els més aptes. Els conceptes bàsics de l’evolucionisme darwinià són els de lluita per l’existència, variabilitat i selecció natural.

En el món natural hi ha una constant lluita per l’existència entre els individus de diferents espècies i, fins i tot, de la mateixa espècie, per poder assegurar-se els mitjans de subsistència. Al mateix temps, la vida produeix una certa variabilitat d’éssers dins d’una mateixa espècie, amb característiques diferents, de manera que uns es troben més ben adaptats que d’altres en aquesta lluita constant per la supervivència. I per últim, la selecció natural és el mecanisme que explica l’evolució de les espècies: els individus més ben adaptats al seu medi ambient són els qu tenen més possibilitats de sobreviure.

L’ésser humà no escapa a les lleis de l’evolució de les espècies. Popularment, s’ha dit que l’home ve del mico. Tot i la falsedat d’aquesta última afirmació, no hi ha dubte que els humans descendeixen d’altres espècies ja desaparegudes. Els humans formen part de la natura i participem i som fruit de la seva evolució.

Els antecessors dels humans són comuns amb els del goril·les i ximpanzés. Es tracta d’uns micos arborícoles que habiten les selves fa uns 70 milions d’anys, quan acabaven de desaparèixer  els dinosaures. Encara tenen cua i provenen de uns petits mamífers semblants a l’esquirol o als actuals lèmurs.

Més recents són els Driapitecus (les mones  dels  roures), que habiten els boscos africans fa uns 25 milions d’anys. Aquestes mones s’agafen amb les mans a les branques i salten d’un arbre a l’altre. Quan salten a terra són quadrúpedes.

Fa 4 milions d’anys, sorgeixen els Australopitecus. El clima ha canviat. Ha sobrevingut una gran sequera Els arbres ja no proporcionen aliment. Les mones han de buscar-ne per la sabana.  Les que sobreviuen tenen les dents i les mandíbules més petites i no poden arrencar els fruits i arrels amb la boca: han d’utilitzar les mans  i aprenen a  caminar  drets per tenir-les lliures. Són mones que caminen. Comencen a tenir aspecte humà.

Només fa 2 milions d’anys ja hi ha els que podem considerar els primers humans. Parlen i fabriquen eines.  Mes endavant fan foc i enterren els morts. Finalment arriben els homes savis (Homo Sapiens) dels que en formem part. Uns d’ells apareixen fa uns 50.000 anys, són els Cro-Magnon, que són capaços de fer obres d’art com les pintures de les coves.

10.000 anys enrere, podem considerar que comença la civilització: els humans s’estableixen en llocs fixos, és cultiva la terra, tenen ramats, couen la ceràmica, construeixen cabanes i viuen en comunitat. És el  Neolític (pedra nova). Les restes que es troben, revelen una cultura avançada.I fa 5.000 anys s’inventa el gran instrument de la cultura: la escriptura, gràcies a la qual conservem moltes de les coses que varen succeir en forma d’històries.

Així doncs l’evolució és filla de la necessitat. De l’escassesa. Si el clima benigne hagués seguit, probablement no haguessin sorgit els australopitecus ni tampoc els humans.

ANDREA ARANGO

Darwin deia que tots i cadascún de les espècies vegetals o animals són úniques. Això no vol dir que espècies diferents mostrin semblances, com el lleons que s’assemblen als tigres. Això va fer que els científics es preguntèsin si dues espècies que s’assemblam era perquè abans alguns dels membres de la seva espècie havia passat a ser de l’altre o perquè estaven íntimament relacionades.

La teoria era que les espècies havien canviat amb el pas del temps fins a convertir-se en noves espècies.

Darwin va viatjar a les illes dels Galàpags, situada a uns mil kilómetres de la costa de l’Equador. Va observar catorze espècies diferents de pinzons y va veure que totes elles diferien de les altres. I va pensar què era allò que les havia fet canviar i va plantejar una idea com que podia ser que alguns d’ells haguèssin nascut amb unes petites modificacions als pics i que van transmetre després aquestes característiques a la descència. Va pensar això però amb dubtes perquè deia que si aquests canvis accidentals serien suficients com per explicar l’evolució de les espècies.

En 1838 va trobar una posible solució en el llibre de Thomas R. Malthus en la qual deia que els humans creixien més ràpid que els recursos humans i que el número dels habitants es veuria reduït en l’últim term per la gana o per enfermetats o guerres.

Darwin creia que només avançaven aquells individus que eren més eficients en un aspecte o altre o sigui que la selecció natural de les espècies determinava quins individus sobreviurien i aquells que no tinguèssin una capacitat superior a altre moririen.

Les idees de Darwin al començament van ser criticades pero la quantidad d’ evidencia acumulada al llarg dels añs han confirmat el núcli central de les seves teoríes: el lent canvi de les espècies a través de la selecció natural.

MARC ESCORIGÜELA

Fins a finals del segle XVII, la societat, creia que totes les espècies, tant animals com vegetals, havien estat creades per Déu tal com es coneixen actualment. Així ho afirmava el Gènesi i així era cregut pel gran comú dels mortals (ja que la societat estava inmersa en unes idees extremament catòliques).
En 1831 Darwin es va integrar, com a naturalista, a la tripulació del vaixell de la marina anglesa “HMS Beagle”, que realitzaria una expedició de mapeig voltant del món durant 5 anys. Aquest viatge va ser essencial en el pensament de Charles Darwin. A les illes Galápagos, a l’Oceà Pacífic davant Sud-amèrica, va quedar molt impressionat per les espècies d’animals que va veure i, sobretot, per les subtils diferències entre els ocells de les illes de l’arxipèlag. A partir d’aquestes observacions, Darwin es va adonar que aquestes diferències podien estar connectades amb el fet que cada espècie vivia en un medi natural diferent, amb diferent alimentació. En aquest moment va començar Darwin a delinear les seves idees sobre l’evolució. Darwin va entendre que tota població consisteix d’individus lleugerament diferents uns dels altres. Les variacions que existeixen entre els individus fa que cada un tingui diferents capacitats per adaptar-se al medi natural, reproduir amb èxit i transmetre els seus trets a la seva descendència. El pensament de Darwin també va estar molt influenciat per les idees de Thomas Malthus, que va escriure que la població humana tendia a créixer exponencialment i amb això a acabar els recursos alimentaris disponibles.
La teoria de l’evolució que va postular Darwin va tenir un enorme impacte en el pensament europeu de la segona meitat del segle XIX. Alguns dels arguments de L’origen de les espècies, que es va publicar el 1859 són:
– La vida es manifesta com una lluita constant per l’existència i la supervivència
– La selecció natural, el desenvolupament i l’evolució requereixen d’un enorme període de temps, tan llarg que en una vida humana no es poden apreciar aquests fenòmens.
Aquest experiment és un dels experiments més importants de la història i és el que mes credibilitat té actualment perquè la gent no té aquell pensament cristià que es tenia abans. Encara que, cal dir que la seva publicació va provocar grans controvèrsies i es van oposar a ell els pensadors religiososperquè tirava per terra la teoria creacionista i movia l’ésser humà del centre de la Creació. Però per un altra part aquest llibre va convèncer als científicsi al públic educat que els éssers vius canvien amb el temps. L’obra de Charles Darwin va establir les bases de la biologia evolutiva moderna. I encara que actualment se sap que les espècies han evolucionat al llarg del temps, encara no està molt clar com ha passat això.

ADRIAN PARDOS

Charles Robert Darwin va neixer el 12 de febrero de 1809 i va morir el 19 d’abril de 1882. Va ser un naturalista anglès que va explicar que totes les especies han evolucionat al llarg del temps a partir d’avanpassats comuns mitjançant la selección natural. L’origen de les espècies es el llibre que va escriure Darwin al 24 de noviembre de 1859 i es considerat la base de la biología evolutiva on deia que la seva idea no era com la de Lamarck.

Darwin en ningún moment diu que l’home descendí del mico.

Darwin diu que apartir de una gran explosió com el Big Bang van sorigir unes petites molècules que més tard es van searrelar a unes altres. L’ADN es va modificar crant una espècie més comfortable, l’homo.

Les tres ideas que Darwin va desenvolupar són que la evolució és un simple fet, lateoria de la selección natural és la força conductora, totes les formes de vida están relacionades unes amb altres genealògicament.

Ho va fer gràcies al seu viatge.

De totes les espècies que sorgeixen i que han sorgit fins ara només han durat aquelles que millor s’han adaptat al medi i aquelles que han estat les més fortes, es a dir les millors.

Per mi la teoría de Darwin hem sembla lógica i està explicada cientificament, és la teoría mes creible que veig, per la selección natural que sobreviuen els mes adaptats.

OLGA PLOU

Charles Darwin va ser una de le persones que a partir de que s’ha demostrat que les seves idees eren certes ha canviat més el món. Darwin va formular diverses teories però la més aceptada consta de tres: que la evolució és un simple fet, la teoria de la selecció natural és la força conductora i que totes les formes de vida estan relacionades unes a altres genealògicament. Totes auqestes teories estan guardades al llibre “l’origen de les espècies”. Per arribar a aquesta conclussió Darwin va estar viatjant durant cinc anys. Darwin no estava d’acord amb les idees de Lamarck ja que eren pols oposats. Però ara els científics han demostrat que els dos, tant Lamarck com Darwin, tenien raó. Durant el segle XIX va ser un dels reptes del científics, ningú estava d’acord amb les teories de Darwin i l’acceptava fins alesmores era de Lamarck. Crec que la teoria de Darwin és la més propera a la veritat que existeix fins ara. Tot el que ell representa al seu llibre està demostrat, cosa que molsta altres científics no han pogut, i que la relació entre els homes i els homínido és més propera del que ens pensem.

FELIPE TEIJEIRA

Durant segles es va intentar explicar l’origen del món i de l’ésser humà mitjançant mites i llegendes.

En el segle XIX, les idees i les investigacions d’alguns científics van permetre d’iniciar el canvi cap a una explicació científica que ha desvetllat moltes de les incògnites sobre aquestes dues grans qüestions.

Darwin va recollir dades sobre les espècies animals i vegetals de i també de fòssils d’animals i vegetals extingits. Amb això va publicar “L’origen de les espècies” que en part era el resultat de les observacions que va realitzar en un viatge.

Darwin explicava el canvi de la manera següent:

–  Els individus d’una mateixa espècie no són tots exactament iguals, dins de les espècies hi ha una gran variabilitat.

– Els individus que s’adapten més bé al medi ambient (per exemple, els que pel seu color es camuflen millor de cara ais depredadors) són els que sobreviuen i es reprodueixen més.  La natura fa, doncs, una selecció natural, és a dir, elegeix les característiques que permeten als individus de sobreviure i reproduir-se.

La teoria de Darwin es va enfrontar al rebuig dels qui opinaven que aquestes idees sobre l’origen dels éssers vius no eren compatibles amb una concepció religiosa de la vida.

La teoria de Darwin no va poder explicar el perquè de la variabilitat dins les espècies ni com es transmetien els trets favorables d’una generació a una altra.

Al cap d’uns anys, els estudis de Gregor Mendel va donar la resposta a aquestes qüestions.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s