Un dia a la vida de… l’Homo habilis


Marc Escorigüela, Mireia Pujol, Àlex Ramos i Pamela Sànchez ens narren una jornada en l’existència d’un Homo habilis

MARC ESCORIGÜELA

El dia a dia en la vida d’un homo habilis seria semblant al nostre dia a dia nostre ja que ens em d’alimentar, però ells conseguien el menjar de diferents maneres. Un homo habilis es despertaria, i despertaria als altres mascles de la colonia. La jornada d’un homo habilis començaria anar-se’n a caçar per poder menjar. Per començar aquest ésser ja caminava recte (així ho indiquen els óssos de la pelvis, etc.), d’aquesta manera, ho tenia més fàcil per trobar menjar. Quan veien una presa, podien correr perquè ja no havien te tenir las mans al terra per aguantar-se i d’aquesta manera podien anar amb la llança i corrent. Cal dir que les llances dels homo habilis no eren bones en aquell moment ja que vam ser un dels primers que van començar a construir aquest tipus de objectes i no estaven molt perfeccionats i per això no garantia bons resultats. Quan ja haviem caçat portavem el menjar a les nostres famílies. Quan ja portaven molt de temps en un lloc i s’acabava el menjar, ens anaven a un altra lloc on podiem aconseguir menjar. Gràcies a unes pedres facricavem uns dentrals que ens servien per esmolar el menjar en tota la jornada. El nostre dia a dia era una continua lluita per la supervivència.

MIREIA PUJOL

Característiques:

Els humans de l’espècie Homo habilis són els primers talladors que tenien la capaciotat tècnica per fabricar utensilis. Les primeres eines foren fabricades a partir de pedra tallada tosacament per una banda o per totes dues.

Les anàlisis al microscopi electrònic de les osques de desgast de la dentadura, juntament amb altres evidencies indirectes, mostren que la seva dieta inloïa la carn, tanmateix, no podem estar segurs de que fossin caçadors. Més aviat practicaven una activitat carronyera. Provablement acostumaven a aprofitar el moll dels ossos pocedents de les despulles de la caça d’altres depredadors. Les vores tallades serie utilitzats per fracturar l’os i extreure-hi el moll. També s’utilitzarien els instuments de pedra per tallar plantes i triturar certs productes vegetals durs.

Diari:

Avui, en sortir la Gran bola de darrera les muntanyes, he vist una cosa que es movia ràpidament al Gran Blau. De sobte, ha baixat en picat i s’ha estavellat contra una cosa més petita que estava amagant-se dins una petita cova. Estaven lluny i no he pogut veure ben bé què ha passat, així doncs, quan l’animal volador a tornat al Gran Blau, m’he acostat a allò que estava al terre. Estava estirat i no es movia. Ja tenia el dinar a punt. L’he agafat i me l’he emportat a casa per compartir-lo amb els altres.

A la cova hi han més com jo, però alguns no saben utilitzar les pedres per tallar el menjar, així que si hi ha prou menjar, els ajudo. A vegades no menjo, i tinc molta gana. Si tinc set puc anar al Llarg Sorollós, al costat del Pal Gruixut, i si fico el cap dins puc beure del líquid que porta. A la vora del Pal Gruixut hi han fulles escampades i les nostres cries les aixafen amb les pedres que troben a prop de casa nostra.

De vegades, alguns animals venen i entren a la cova. Una vegada, va entrar un molt gran i de sobte, va atacar a un company. Es va quedar estirat al terre, ple d’un líquid estrany. No entenia res, i encara no ho entenc.

Quan la Gran bola marxa, tot canvia de color i d’olor. El Gran Blau es converteix en Negre i durant molt de temps ens acompanya el Blanc Foradat. No m’agrada el Negre, crida a les bèsties.

ÀLEX RAMOS

Els Homo Habilis van sorgir fa 2,5 milions anys fins fa 1,6 milions d’anys. Va sorgir en Koobi Fora. Anaven a caçar a la sabana es desplaçaven caminant. Els matxos s’anaven a caçar amb les eines que ells havien inventat, van ser els primers a fabricar utensilis de l’industria de la pedra capaces de tallar i esquinçar. Les eines eren principalment amb pedres ossos d’animals i marfil, les femelles no anaven a caçar. El caminar amb nomes les extremitats inferior li va permetre tenir millor camp de visió i així tenir les dues extremitats superiors lliures. Després d’anar a caçar s’ho menjaven, el menjar era principalment omnívor amb carronya, però molt diversificat. Al grup i predominava la femella hi havia molt pocs mascles. Després de menjar anaven una altre vegada a caçar per a la nit poder menjar. El lloc on vivien era fet per ells, eren refugis que els cobria del vent i si plovia de la pluja.

PAMELA SÀNCHEZ

Homo habilis és el primer representant del gènere Homo (el nostre). Habilis no era gaire diferent de l’Australopithecus Africanus, tenia una capacitat cranial mitjana d’uns600 centímetres cúbics i era potser una mica més petit que els Australopithecus i que els seus contemporanis del gènere Paranthropus. És un homínid extingit que va viure a l’Àfrica des de fa aproximadament 1,9-1600000 d’anys abans del present, en les edats Gelasiense i Calabriense (principis a mitjans del Plistocè). El descobriment d’aquesta espècie es deu a Mary i Louis Leakey, els qui van trobar els fòssils a Tanzània, Àfrica, entre 1962 i 1964. Quan va ser descobert es va considerar com l’espècie més antiga del gènere Homo, lloc ocupat després per H. rudolfensis.
El seu nom significa “home hàbil” i fa referència a la troballa d’instruments lítics probablement confeccionats per aquest. S’han realitzat estudis detallats de les restes òssies de les seves mans per verificar si realment seria possible que aquest Homo n’hi realitzat. Els científics van concloure que era capaç de prensió d’adherència per a realitzar les manipulacions necessàries en la fabricació d’utensilis de pedra, probablement, era carnívor oportunista.
S’observa en ells un important increment en la grandària cerebral pel que fa a Australopithecus, que s’ha calculat entre 510 cm ³ i 600 cm ³.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s